SVIM MEDIJIMA

Predmet: Javno priopćenje povodom neusvajanja Konačnog prijedloga Zakona o suzbijanju diskriminacije

Zagreb, 04. lipnja 2008.

Poštovane/i,

obraćamo Vam se, izražavajući zabrinutost i kritiku zbog neusvajanja Konačnog prijedloga Zakona o suzbijanju diskriminacije. Naime, radna skupina imenovana od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izradila je Konačni prijedlog Zakona o suzbijanju diskriminacije. Zakon je usvojen od strane Vlade RH, te je dobio preporuke svih nadležnih saborskih odbora, kao i brojnih stručnjaka s područja zaštite ljudskih prava, a održana je i javna rasprava na kojoj je istaknuta potreba za donošenjem ovakvoga zakona te pohvaljen sadržaj Zakona.

U petak, 30. svibnja u medijima je objavljeno da je Katolička crkva izvršila pritisak na Vladu, zbog odredbe kojom se brani diskriminacija po osnovi rodnog identiteta. Predstavnici Vlade su kroz svoje izjave dali naslutiti da će navedena odredba biti povučena iz Konačnog prijedloga Zakona. Budući da je prijedlog Zakona prošao sve parlamentarne procedure po hitnom postupku, uključujući i raspravu 28. svibnja, trebao je biti usvojen za vrijeme 4. plenarne sjednice Hrvatskog sabora, koja je zaključena 30. svibnja. Međutim procedura u Hrvatskom saboru vezano za ovaj prijedlog Zakona prekinuta je izostankom glasanja, bez ikakvog obrazloženja.

Iz gore navedenoga nameće se zaključak da je procedura Poslovnika Hrvatskog sabora, prema kojoj nakon rasprave slijedi glasovanje, grubo prekinuta zbog pritiska na zakonodavca od strane Katoličke crkve. Za takav prekid procedure nije bilo valjanog razloga, budući da je za sve preostale prijedloge Zakona provedeno glasovanje. Smatramo da se takvim postupanjem procedura donošenja zakona i drugih akata izvrgava ruglu te dopušta da partikularni interesi prevladaju nad općim dobrom koje zagovara većina.

Zbog svega navedenog, tražimo:

·         Od Hrvatskog sabora, a podredno od Vlade Republike Hrvatske obrazloženje zašto je došlo do izostanka glasanja o Konačnom prijedlogu Zakona o suzbijanju diskriminacije, s obzirom na činjenicu da je bila jasna nakana Vlade da prijedlog bude izglasan jer je upućen u proceduru po hitnom postupku;

·         Od predlagatelja da se službeno očituje na navode u medijima o izbacivanju odredbe o rodnom identitetu;

·         Od Hrvatskog sabora da usvoji Konačni prijedloga Zakona o suzbijanju diskriminacije koji sadrži odredbu koja se odnosi na zabranu diskriminacije na temelju rodnog identiteta.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras, za Lezbijsku grupu Kontra

Kristijan Grđan, za Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina

Ðurđica Kolarec, za Žensku mrežu Hrvatske

Gordan Bosanac, za Centar za mirovne studije

Neva Tolle, za Autonomnu žensku kuću

Sanja Sarnavka, za B.a.b.e.

Ariana Vela, za Transparency International