MM centar, petak, 23.05.2008.

Jean Genet (1910-1986), francuski pisac, dramatičar i osuđivani kriminalac, jedna je od vodećih figura avangardnog teatra. U svojim djelima Genet je opisivao „podzemni svijet" muških prostitutki, osuđenika, svodnika i ljudi s rubova društva. Priča se da je dugo vremena bio ovisan o krađi toliko da je na jednom literarnom domjenku ukrao dijamante svojim domaćicama. Međutim, njegov život se stubokom promijenio kada su ga otkrili tada prominentni francuski pisci Jean Cocteau i Jan- Paul Sartre te njegov rad dočekali s aklamacijama. Uskoro potom napušta svijet kriminala kako bi postao pisac, najpoznatiji po slavljenju podzemlja i homoseksualne ljubavi.

Jean Cocteau (1889-1963), francuski umjetnik i pisac, koji je postao poznat po svojoj poeziji, fikciji, baletu, slikarstvu, operi. Njegov rad odražava utjecaj nadrealizma, psihoanalize, kubizma, Katoličke vjere; povremeno pod utjecajem opijuma. U svoje vrijeme, Cocteau je promovirao avangardne stilove i modu. Njegov najbliži krug prijatelja uključivao je prominentne figure poput Pabla Picassa, kompozitora Erica Satiea, Marcela Prousta, te ruskog redatelja Sergea Diaghileva.

Program:

19.00 Un Chant d'amour, r. Jean Genet, 1950, Francuska- (CB, nijemi)- 26'

U francuskom zatvoru, dva zatvorenika pokušavaju međusobno komunicirati. Jedan od njih je mlad, čist i lijep; drugi je stariji, neobrijan, prljav. Obojica imaju potrebu za ljudskim dodirom. Najviše što mogu učiniti jest podijeliti cigaretu, povlačeći dim kroz malu rupu u zidu koji ih razdvaja. Njihov bizarni ritual promatra zatvorski čuvar, zgađen onim što vidi kroz špijunku- muškarce koji se seksualno zadovoljavaju. Ipak, ne može si pomoći ni skrenuti pogled. Samo ih promatra… Stilski, film se nadovezuje na eksperimentalne filmove 1930-ih poput Cocteauovog „Krv pjesnika" ili kratke eksperimentalne forme Mana Raya

19.30 Le Sang d'un Poete, r. Jean Cocteau, 1930, Francuska (CB)- 55'

Prvi film Jeana Cocteaua predstavlja estetski kamen temeljac njegove ukupne karijere. Istraživanje umjetničkog usuda, snage metafore i odnosa između umjetnosti i snova. Jedan od najvećih eksperimenata kinematografije uopće…

20.30 Orfej, r. Jean Cocteau, 1950, Francuska (95')

Još jedno kapitalno djelo Jeana Cocteaua, film koji je dobio nagradu kritike na Festivalu u Veneciji i Zlatnu palmu na Canneskom festivalu. Film portretira i Cocteauovu svijest o tomu kako ga je odbacila nova, mlada publika, nova generacija okupljena oko Saint-Germain-des- Presa. Ova anksioznost je naglašena u filmu kada dvije Bakusove svećenice napadaju Orfeja, a njih utjelovljuju dvije nove zvijezde: Juliette Greco i Anne-Marie Cazalis.   

ULAZ NA PROJEKCIJE JE BESPLATAN