Predmet: Opomena Novinarskog vijeća časti Dušanu Miljušu i Borisu Cvetkoviću

Poštovane/i,

obraćamo Vam se vezano za opomenu Novinarskog vijeća časti izrečenu uredniku Crne kronike Jutarnjeg lista Dušanu Miljušu i novinaru i autoru Jutarnjeg lista Borisu Cvetkoviću.

Postupak za izricanje opomene pokrenli su Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske zbog teksta od 19. siječnja 2008. „Gay makro podvodio mladog beskućnika“. U tekstu u kojem se opisivala kriminalistička obrada nad muškom osobom, osumnjičenom za podvođenje nad devetnaestogodišnjim mladićem, višekratno je prekršen čl. 19. Kodeksa časti jer se u vezi s muškom prostitucijom izričito navodila homoseksualna orijentacija osumnjičenika te nelegalna „homoseksualna scena“. Time je u vezu s prostitucijom i podvođenjem nepotrebno i neopravdano dovedena i pejorativno kvalificirana seksualna orijentacija.

Prilikom izvještavanja o kaznenom djelu podvođenja irelevantni su i spol i seksualna orijentacija i osumnjičenika i žrtve. Populaciju homoseksualnih osoba – ionako već stigmatiziranu u društvu te kao takvu i posebno osjetljivu – kako kroz tekst, tako i kroz opremu teksta su nepotrebno povezivali s prostitucijom i podvođenjem.

Pozdravljamo odluku Vijeća časti u nadi da će poslužiti kao smjernica novinarima za buduće postupanje.

 
Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan, u.z.
Koordinator Iskoraka- centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Bojana Genov, u.z.
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske