SVIM MEDIJIMA

Predmet: Europski sud pravde presudio da je uskraćivanje mirovinskih prava istospolnim partnerima diskriminacija

Poštovane/i,

Obraćamo Vam se vezano za presudu Europskog suda pravde u slučaju Tadao Maruko protiv Njemačkog nacionalnog kazališta.

G. Maruko je živo sa svojim partnerom u registriranoj zajednici. Nakon smrti njegovog partnera mirovinsko osiguranje Njemačkog nacionalnog kazališta odbilo mu je plaćati obiteljsku mirovinu, s obzirom da su takve mirovine bile predviđene isključivo za bračne partnere. G. Maruko je podnio tužbu protiv Njemačkog nacionalnog kazališta i Bavarskog administrativnog suda u Münchenu pred Europskim sudom pravde, tražeći interpretaciju 2000/78/EC direktive koja se odnosi na jednakost na radnom mjestu.

Europski sud pravde je presudio da odbijanje zahtjeva za obiteljskom mirovinom životnom istospolnom partneru čini direktnu diskrimnaciju na temelju spolne orijentacije, ukoliko je takvo pravo u usporedivoj situaciji dostupno bračnim partnerima. 

Pozdravljamo presudu Europskog suda pravde u ovom slučaju koja šalje jasnu poruku da je diskriminacija istospolnih partnera u pojedinim pravima protivna zakonodavstvu Europske Unije i kao takva ne može biti opravdana ni u kojim okolnostima.

Apeliramo na Vladu RH i Hrvatski sabor da u što kraćem roku usvoje zakonske izmjene koje bi dokinule diskriminaciju istospolnih parova u pogledu prava na obiteljsku mirovinu, kao i ostalih prava koja su im uskraćena kroz hrvatsko zakonodavstvo. Usvajanjem navedenih izmjena hrvatsko zakonodavstvo došlo bi do usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije na što se Republika Hrvatska i obvezala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Srdačan pozdrav,

Sanja juras                           
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan
koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina