Izvještaj o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u 2006. godini

Sažetak

Pozitivni pomaci u stanju prava spolnih i rodnih manjina u Republici Hrvatskoj u 2006. godini vidljivi su kroz stalnu aktivnu ulogu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te uvođenje definicije zločina iz mržnje U Kazneni zakon (definicija uključuje eksplicitno spolnu orijentaciju). Definicija je uvedena na inicijativu Pravnog tima Iskoraka i Kontre, uz podršku Ženske mreže Hrvatske i Srpskog demokratskog foruma.

Pozitivan trend vidljiv je i u povećanju prijava nasilja i diskriminacije udrugama za zaštitu spolnih i rodnih manjina. Sve se više ljudi odvažuje prijaviti homofobične, bifobične i transfobične zločine iz mržnje. Na online pravno savjetovalište Pravnog tima Iskoraka i Kontre postavljeno je sveukupno 27 upita, od čega se 10 upita odnosilo na kažnjiva ponašanja. Pravni tim je u protekloj godini radio na ukupno 22 slučaja, od čega se u 16 slučajeva bilježe kažnjive radnje protiv više osoba po osnovi njihove spolne orijentacije.

Najozbiljnija kršenja ljudskih prava spolnih i rodnih manjina u 2006. godini počinjena su od strane Vlade RH na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova, te od strane zastupnika Sabora RH za vrijeme rasprave o Prijedlogu zakona o registriranom partnerstvu. Predstavnici Vlade i Sabora koristili su govor mržnje spram spolnih i rodnih manjina u obraćanju svojim kolegama i hrvatskoj javnosti. Primjerice, Niko Rebić iz Hrvatske Demokratske Zajednice je, govoreći o istospolnim zajednicama na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, izjavio da je «…glavna poruka Biblije na ovu temu Sodoma i Gomora i AIDS je jedan od znakova toga što se događa u tim istospolim zajednicama». Ova je izjava, kao i brojne druge saborskih zastupnika i predstavnika Vlade, bila popraćena od strane medija, te je imala učinak stigmatizacije spolnih i rodnih manjina, ali i osoba koje žive s HIV-om/AIDS-om.

Nova pravobraniteljica za djecu koja je imenovana ove godine također je koristila govor mržnje prema spolnim manjinama u jednom od prvih intervjua dnevnim novinama. U ovom slučaju govor mržnje je bio usmjeren prema istospolnim parovima i djeci koja odrastaju u takvim zajednicama, a koja bi upravo trebala biti skupina pod zaštitom Ureda pravobraniteljice za djecu.

Nastavila su se i kršenja ljudskih prava spolnih i rodnih manjina od strane policijskih službenika prilikom organizacije i održavanja Zagreb Pride manifestacije.

Cjeloviti izvještaj: .doc, 300KB