SVIM MEDIJIMA
02. travanj 2008.

Poštovane/i,

Obraćamo Vam se vezano za najave u medijima u pogledu održavanja javnog okupljanja – susreta predsjednika SAD-a, Georga W. Busha s građanima na Markovom trgu u organizaciji Vlade RH.

Izražavamo duboko nezadovoljstvo odlukom premijera Sanadera i Vlade RH o organiziranju susreta s  predsjednikom SAD-a čija je Vlada odgovorna za brojna kršenja ljudskih prava, a koje će se održati na trgu Sv. Marka gdje je javno okupljanje zabranjeno Zakonom o izmjenema i dopunama Zakona o javnom okupljanju.

Takav postupak je protuzakonit i jasna poruka javnosti da odredbe o zabrani javnog okupljanja na Markovom trgu nemaju druge svrhe osim uskraćivanja prava na izražavanje političkog mišljenja građanima i građankama ispred državnih instutcija.

Kako bismo ukazali javnosti na svjesno kršenje vlastitih zakona od strane Vlade RH, Ženska mreža Hrvatske, Antimperijalistička akcija i Pravni tim Iskoraka i Kontre podnijet će prekršajnu prijavu protiv premijera Ive Sanadera zbog održavanja protuzakonitog okupljanja na javnom trgu.

Sramotno je da aktivisti koji se bore za ljudska prava manjina snose prekršajnu odgovornost i strahuju od skupih kazni zbog izražavanja političkog mišljenja, dok Vlada svjesno krši vlastite zakone i ne snosi nikakvu odgovornost.   

Očekujemo da se već na sljedećoj sjednici Hrvatskog sabora ukine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske Grupe Kontra

Kristijan Grđan,
Koordinator Iskoraka

Bojana Genov, u.z.
Koordinatorica Ženske Mreže Hrvatske

Mate Kapović,u.z.
Antimperijalistička akcija