Queer MoMenti i Kultura promjene predstavljaju:
NEW QUEER CINEMA
MM centar, petak, 14.03. od 19.30 h

Ranih devedesetih, na Sundance film festivalu pojavio se niz filmova koji su izložili politizirano stajalište prema queer kulturi. Britanski filmski časopis «Sight and Sound» ovom je fenomenu dao naziv «New Queer Cinema». Godine 1991. film «Poison» Todda Haynesa na Sundanceu je dobio nagradu za najbolji film. Sljedeće godine prikazani su filmovi «Swoon» Toma Kalina, «The living end» Gregga Arakija te film «The hours and times» Christophera Muncha. Ovi redatelji bili su glasnici nečega što se činilo kao novi pokret, iako se nije radilo o organiziranoj inicijativi. Termin se ubrzo počeo koristiti za opisivanje nezavisnog filma s gay i lezbijskim sadržajem uopće. Filmovi su često usvajali eksperimentalnu strukturu i tehnike, ponekad iz financijskih , ali i iz ideoloških i estetskih razloga. Ono što je, ipak, najkarakterističnije jest njihovo beskompromisno i prkosno tretiranje queer tema. Upravo je ta «agresivnost u prikazima» ono što ih razlikuje od queer filmova koji su im predhodili.Tako u filmu «Poison» Todda Haynesa, zatvorska scena uključuje eksplicitne prizore homoseksualnog odnosa, a u filmu «Swoon» Toma Kalina, u rekonstrukciji sudskog procesa, istražuju se odnosi između homoseksualnosti, represije i kriminala.

Program:
19:30
Swoon
r. Tom Kalin, 1992, SAD

Film «Swoon» poznata je ekranizacija istinitih događaja iz 20-tih godina prošlog stoljeća o ubojstvu jednog četrnaestogodišnjaka od strane dvojice studenata, koji su željeli počiniti savršeno ubojstvo. O istom događaju je i Hitchcock snimio film («Rope»), ali u njegovom se filmu tek ovlaš dotiče homoseksualnosti ubojica. Tom Kalin koristi nešto otvoreniji pristup u svom kultnom filmu nove queer kinematografije.

21:00
Poison
r. Todd Haynes, 1991, SAD

Todd Haynes, koji je upravo ovih dana sa svojim najnovijim filmom «I am not there» o Bobu Dylanu s Cate Blanchet u glavnoj ulozi u centru pažnje zbog velikog uspjeha filma na međunarodnim festivalima, zaista ima zavidan opus koji uključuje «Dottie gets spanked», «Velvet Goldmine», «Far from Heaven»… Film «Poison» njegov je prvi dugometražni film, snimljen prema tekstovima Jeana Geneta, i koristi provokaciju kao ravnopravan oblik naracije.

Ulaz na projekcije je besplatan!