Josip Šitum (25) danas je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora jer je u srpnju prošle godine Molotovljevim koktelima pokušao napasti sudionike Gay Pridea, no u tome su ga spriječili interventni policajci.
Osim zatvorske kazne zbog pokušaja napada na povorku na Trgu bana Jelačića, mladiću je određeno i obavezno psihijatrijsko liječenje u trajanju od godinu i dva mjeseca. Tužiteljstvo je u optužnici posebno naglasilo da je Šitum djelo počinio zbog snažne netrpeljivosti prema homoseksualcima pa je djelo okvalificirano kao zločin iz mržnje.

Takvu kvalifikaciju djela prihvatila je i sutkinja Sandra Kantolić rekavši da je Šitum nakon uhićenja jasno izrazio svoj stav prema homoseksualcima. – Katolik sam i vjernik pa mi ovakve manifestacije smetaju. Htio sam skrenuti pozornost javnosti na takve događaje – rekao je tada Šitum istražnom sucu.

Mladić je na sudu priznao da je u svojoj garaži pripremao Molotovljeve koktele namjeravajući ih baciti ispred povorke kako bi nastala panika, no tvrdio je da je sam odustao od napada. No, sutkinja nije povjerovala tom dijelu obrane.

– Svi ste pobjegli, ali ne zato što ste dragovoljno odustali od napada, nego zato što je došla policija – objasnila je sutkinja svoju odluku.

Za ovo djelo je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora, a utvrđeno je da je Šitum bio bitno smanjeno ubrojiv.