26.02.2008.
SVIM MEDIJIMA

Poštovane/i,
obraćamo Vam se vezano za nepravomoćnu presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu vezano za slučaj napada Molotovljevim koktelima na sudionike Zagreb Pride manifestacije. Naime, Josip Šitum osuđen je nepravomoćno na godinu i dva mjeseca zatvora, te mu je određeno i obvezno psihijatrijsko liječenje.
Pozdravljamo odluku suda, ali za konačni zaključak čekamo pravomoćnost presude. Također, čini se da iz dokaznog postupka proizlazi da je bilo više počinitelja, pa se pitamo zašto i oni nisu osuđeni. U izjavi za Jutarnji list sutkinja je navela: “Svi ste pobjegli, ali ne zato što ste dragovoljno odustali od napada, nego zato što je došla policija“.

U izvješću Policijske uprave zagrebačke o događaju navodi se slijedeće: „U 12.45 sati u prolazu Harmica zatečeni su hrvatski državljani (1988., 1986.) i maloljetnica (1990.) bez osobnih isprava, a pored njih nekoliko boca sa zapaljivom tekućinom, vrećica s jajima i rajčicama, koji su najvjerojatnije trebali poslužiti za napad na učesnike povorke. Protiv njih će biti podnesene prekršajne prijave po Zakonu o javnom okupljanju redovnim putem.“ Troje počinitelja koji su zatečeni s Josipom Štimunom na mjestu događaja uhićeni su isti dan. Policija je podnijela prekršajne prijave Prekršajnom sudu u Zagrebu prema odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Bez obzira na to, počinitelj koji je pokušao izvršiti napad Molotovljevim koktelom uhićen je tek nakon što je Istražni sud izdao nalog za njegovim uhićenjem.

Vezano za ovogodišnju Zagreb Pride manifestaciju zabilježen je cijeli niz nasilnih napada. Posebno ističemo da je policija u svim slučajevima fizičkih napada na sudionike manifestacije podnijela isključivo prekršajne prijave. Ni jedna kaznena prijava nije podnesena od strane policije vezano za nasilničko ponašanje. Pokušaj napada Molotovljevim koktelima bio je jedini slučaj u kojem je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo pokretanje kriminalističke istrage i to samo protiv jednog počinitelja. Prilikom prijava nasilja zabilježeni su slučajevi homofobičnog postupanja od strane policije (vrijeđanje ošptećenika po osnovu spolne orijentacije i nacionalne pripadnosti u slučaju slovenskih državljana), međutim takvo postupanje nije sankcionirano ni nakon prijave Ministarstvu unutarnjih poslova. U odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova oštećenima navodi se da oni nisu surađivali s policijom, te da počinitelji nisu pronađeni. Iz takvog odgovora Ministarstva zaključujemo da policija nema namjeru sankcionirati zločine iz mržnje i homofobiju u vlastitim redovima.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, Koordinatoric
a Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan, u.z.
Koordinator Iskoraka

Bojana Genov, u.z.
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske