SVIM MEDIJIMA

Predmet: Otvoreno pismo pravobraniteljici za djecu gđi. Mili Jelavić povodom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju E.B. protiv Francuske.

Poštovana,
Obraćamo Vam se povodom donošenja presude od strane Europskog suda za ljudska prava u slučaju E.B. protiv Francuske.
E.B. je lezbijka, odgajateljica u dječjem vrtiću koja je živjela s drugom ženom od 1990. godine. Zatražila je odobrenje da postane potencijalna posvojiteljica u veljači 1998. godine, ali njen zahtjev je odbijen zbog njene spolne orijentacije. U lipnju 2002. godine najviši upravni sud u Francuskoj potvrdio je takvu odluku.
Europski sud za ljudska prava pronašao je u ovom slučaju povrede članka 8. (poštivanje i zaštita obiteljskog života) i članka 14. (zabrana diskriminacije) Europske konvencije za ljudska prava. Time je Europski sud za ljudska prava čvrsto uspostavio načelo da državni službenici ne mogu diskriminirati pojednice/ke po osnovu spolne orijentacije u postupku posvajanja djece. Ova odluka slijedi pozitivnu praksu suda- slučajeve Smith i Grady protiv Velike Britanije (diskriminacija na radnom mjestu) i Mouta protiv Portugala (skrbništvo nad biološkim djetetom) vezano za zaštitu od diskriminacije.
Europski sud za ljudska prava presudio je da Europske zemlje ne mogu više opravdavati isključivanje lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba iz postupaka posvajanja djece. Sud je ustanovio načelo da svatko treba imati jednak tretman po osnovu svojih individualnih osobina kao roditelj u postupku posvajanja djeteta. Spolna orijentacija posvajatelja/ice je nebitna i ne može se koristiti za njegovo/njeno isključenje iz postupka posvajanja. U najboljem interesu djece u Europi i izvan nje je da se potencijalni posvajatelji ne isključuju iz razmatranja za posvajanje zbog nebitnih i diskriminativenih razloga.
Podsjećamo Vas da ste odmah po svom imenovanju 14. 04. 2006. godine u izjavi za Novi list naveli slijedeće: „Kad je riječ o posvojenju djeteta, s obzirom na to da velik broj heteroseksualnih parova čeka na posvojenje, uvijek dajem prioritet njima“. S obzirom da je upravo takvo postupanje, odnosno davanje prioriteta po osnovu spolne orijentacije protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, što je dokazala i praksa Europskog suda za ljudska prava, upozoravamo Vas da svojim izjavama i budućim postupanjem u slučajevima diskriminacije na temelju spolne orijentacije vezano za posvajanje djece, ne kršite ljudska prava stranaka i odredbe međunarodnog zakonodavstva.
Nadamo se da slučaj Hrvatske neće također završiti na Europskom sudu zbog diskriminacije od strane državnih službenika i da se novac poreznih obveznika neće nepotrebno trošiti na skupe sudske postupke i odštete mogućim posvajateljima.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,
Koordinator Iskoraka- centra za prava sekualnih i rodnih manjina

Bojana Genov,
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske