Za medije
Rijeka, 07.11.2007.

U sklopu Kampanje za smanjenje diskriminacije i prihvaćanje pripadnika/ca seksualnih i rodnih manjina u obitelji koju je Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ započela u siječnju 2007. godine uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Global Fund for Women pripremljena je u suradnji s udrugom Alarm forum kazališna predstava „Hoće li biti drugačije kada im kažem da sam gej?“. Predstava je 25.07. održana na Koblerovom trgu u Rijeci i dobila mnoge pozitivne kritike. Osim u Rijeci, predstava će se održati u Puli 9.11. te je planirano još održavanje predstave u Zadru, dakle u manjima gradovima koji imaju ključnu ulogu u regijama u kojima se nalaze. Nažalost, od Zadra smo morale odustati nakon što nas je ravnatelj Gradske knjižnice (s kojom su počeli pregovori o održavanju predstave), gospodin Ivan Pehar, obavijestio kako se predstava ne može održati u prostoru Gradske knjižnice budući se radi o temi za koju po gospodinu Peharu „nije još pogodna klima u Zadru“. Nakon podužeg argumentiranja, ostajemo iznenađeni činjenicom da u današnje vrijeme u demokratskoj Hrvatskoj, jedna javna institucija procjenjuje kako „nije pogodna klima“ za informiranje građana/ki te ukazivanje na ljudska prva cijele jedne populacije ljudi.

Između ostalog, u svom je objašnjenju ravnatelj Pehar naglasio kako nas odbija „za naše i njihovo dobro“ budući je upoznat s osobama u Zadru koje su dežurni nasilnici te bi radili izgrede kada bi se naša predstava održala. Mi smo pri tome naglasile kako ćemo o predstavi obavijestiti policiju kao što je to učinjeno i u Rijeci kako bi se osigurao skup na što je on odgovorio da „policiju ne želi tu“. Nastavio je objašnjenje o bojazni za ugled Gradske knjižnice koja je i prema riječima druge službenice već bila meta medijskih napada nakon što je otvorila svoja vrata temama koje se tiču seksualnih i rodnih manjina. Nakon što smo na više načina pokušale objasniti kako se radi o predstavi koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti, posebno roditelja i utjecanje na bolje prihvaćanje pripadnika i pripadnica seksualnih i rodnih manjina u njihovim obiteljima te ukazivanje na prisutnu diskriminaciju homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih i queer osoba gospodin Pehar nam je dao do znanja da je knjižnica otvorena za suradnju te da ovo odbijanje ne znači da se dogodine ne možemo čuti, no da i mi trenutno sigurno računamo na predizborno vrijeme.

Koordinatorica LORI pokušala je ravnatelju Peharu objasniti kako je odbijanjem predstave zbog njene teme i ciljeva LORI diskriminacija, kršenje ljudskih prava te opstruiranje protoka informacija što si institucija kao što je Gradska knjižnica ne bi smjela dozvoliti, ravnatelj je odgovorio da također “po zakonu svi imamo pravo na rad, pa neki ne rade“. Odbijanjem korištenja prostora Lezbijskoj organizaciji Rijeka „LORI“ ravnatelj Gradske knjižnice gospodin Pehar počinio je kazneno djelo. Diskriminacija LORI na osnovi seksualne orijentacije protivno je odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova te Kaznenog zakona.

Ovakav postupak nismo očekivale od strane predstavnika institucije kao što je Gradska knjižnica u Zadru pogotovo obzirom na suradnju s istom institucijom u Rijeci te budući Gradska knjižnica Zadar djeluje pod motom modela knjižničarstva na Mediteranu čije je poslanje „približiti informacije, znanje i kulturu žiteljima grada Zadra…“ uslugama „…kojima se potiče čitanje, doprinosi nepristranoj obaviještenosti građana, obrazovanju i bogaćenju kulturnog života svakog pojedinca u zajednici.“ što je ponosno istaknuto i na njihovoj Internet stranici.

Smatramo da je odbijanje korištenja prostora udruzi LORI i organiziranje predstave Hoće li biti drugačije kada im kažem da sam gej? izravna diskriminacija ne samo osoba drugačije seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta o čijoj svakodnevnici progovara predstava, udruge ALARM koja se forum kazalištem bavi godinama i osobama koje bi sa zanimanjem prisustvovale održavanju predstave već i nijekanje vrijednosti civilnog društva, zanemarivanje prava na informaciju kao i udarac razvoju demokracije. Osuđujemo ponašanje ravnatelja Pehara kao krivično djelo, diskriminatorno, pravi primjer institucionalne homofobije i krajnje nedostojno pozicije koju zauzima u društvu. Javne institucije i njihovi predstavnici si nikako ne bi smjeli dozvoliti niti bi ih društvo trebalo opravdati kada vlastitim predrasudama i iz mogućih političkih razloga krše zakone.

S poštovanjem,
Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“
Arina Balenović, glasnogovornica