SVIM MEDIJIMA

05.listopad 2007

Poštovane/i,
obraćamo Vam se vezano za napad na dvojicu mladića, koji se dogodio jučer 04.listopada 2007. godine, na dan održavanja nogometne utakmice Dinamo-Ajax oko 19.40 sati.
Naime, Marko Jurčić, gej aktivist i jedan od organizatora Zagreb Pride manifestacije, obratio nam se jer je jučer brutalno fizički napadnut dok je šetao gradom u društvu prijatelja. Skupina od 8 mladića napala je gospodina Jurčića i njegovog prijatelja blizu križanja Ilice i Margaretske ulice, te su ih srušili na zemlju i udarali nogama u glave, a zbog čega je ošećenima pružena medicinska pomoć. Prijatelj Marka Jurčića zadobio je teške tjelesne ozljede, te je hospitaliziran. Oštećeni su slučaj prijavili policiji, te su dvojica napadača uz pomoć svjedoka danas identificirana u policijiskoj postaji u Heinzelovoj ulici. Policija je obavijestila oštećenog Marka Jurčića da će podnijeti prekršajne i kaznene prijave protiv počinitelja.
Nažalost, prema izvješću PUZ nije vidljivo da se dvojici mladića koji su prvi fizički napali gospodina Jurčića i njegovog prijatelja kasnije pridružilo još otprilike 5-6 napadača, te je navedeno da je došlo do verbalnog sukoba, a ne vrijeđanja gospodina Jurčića (jer je nosio jaknu sa zastavom Republike Njemačke), nakon čega je on odmah napadnut.
Sa žaljenjem moramo ustvrditi da je Zagreb postao nesiguran grad u kojem se učestalo događaju fizički napadi građane i građanke, osobito u vrijeme održavanja nogometnih utakmica. Napadi se događaju u popodnevnim satima i u strogom centru grada, čak u blizini policijskih postaja. Česti motivi takvih napada su spolna orijentacija, nacionalna pripadnost, boja kože ili neko drugo obilježje oštećenog. Napadi motivirani mržnjom imaju za uzrok osjećaj opće nesigurnosti među pripadnicima manjina i visoko stigmatizirajući učinak.

Tražimo:

• Od policije da dosljedno provodi novodonesenu legislativu koja se tiče zločina iz mržnje za što postoji i interni naputak Ministarstva unutarnjih poslova, te pronađe sve počinitelje u što kraćem roku. Također tražimo pojačane mjere sigurnosti na ulicama u vrijeme održavanja nogometnih utakmica, te na mjestima gdje su učestalo prijavljivani napadi na spolne manjne.

• Od državnog odvjetništva da prepozna ovaj napad kao kaznena djela teške tjelesne ozljede, nasilničkog ponašanja, i rasne i druge diskriminacije, te ih kvalificira kao zločine iz mržnje, te da ubuduće vodi statistike o kaznenim djelima počinjenim iz mržnje

• Od državnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnosti spolova da osude ovakav tip nasilja, te nadziru rad policije u ovakvim slučajevima

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,v.r.
koordinator Iskoraka