Šesti Zagreb Pride, na temu vidljivost: pravo na javnost LGBTIQ osoba, održan je 7. srpnja 2007. Povorka ponosa krenula je u 12 sati s Trga maršala Tita. Kao i dosad, bila je okružena kordonom policije. Prema našim procjenama, policija je bila u manjem broju prisutna oko same povorke, no bila je raspoređena svuda u obližnjim ulicama. Prije početka skupa policija je u medijima objavila da će Pride čuvati oko 500 policajaca, dio kojih, pod punom spremom.
Šesti Zagreb Pride, na temu vidljivost: pravo na javnost LGBTIQ osoba, održan je 7. srpnja 2007. Povorka ponosa krenula je u 12 sati s Trga maršala Tita. Kao i dosad, bila je okružena kordonom policije. Prema našim procjenama, policija je bila u manjem broju prisutna oko same povorke, no bila je raspoređena svuda u obližnjim ulicama. Prije početka skupa policija je u medijima objavila da će Pride čuvati oko 500 policajaca, dio kojih, pod punom spremom.

Za vrijeme povorke zabilježen je veći broj uvreda, pljuvanja i homofobičnih komentara te provokacija od strane okupljenih građana/ki. Samo na neke od njih, su snage reda, po prvi puta, i reagirale. Kada je povorka stigla na glavni gradski trg, Trg bana Jelačića, i tamo se zaustavila, primijetili/e smo komešanje i intervenciju policije. Kasnije je objavljeno da je skupina mlađih osoba, među njima i maloljetnika i maloljetnica, na povorku pokušala baciti Molotovljeve koktele i dimne bombe. Postoje foto dokazi iz novina da je barem jedna od eksplozivnih boca bila već bila zapaljena. Policija je nasilnike privela i zadržala te ih teretila samo prekršajno. Tek kasnije je Državno odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak protiv Josipa Šituma i prvi puta prijavilo nekoga zbog zločina iz mržnje, koji je u zakonodavstvo uveden 2006. godine.

Imamo i potvrde da je dva dana prije Pridea jedan muškarac, starijih godina, pokušao zapaliti rainbow zastave koje su četiri dana prije Pridea izvješena na gradskim stjegovima na glavnom Trgu. O tome policija nije izvijestila javnost.

Kada je Povorka stigla na Cvjetni trg, mjesto javnog okupljanja, dogodio se, prema našim saznanjima, prvi fizički napad na sudionika skupa koji je izašao iz ograđenog dijela kako bi telefonirao. Mladić je dobio nogom u glavu i udarac u bubrege. Kada je napadač nastavio verbalno prijtetiti i kako ih je policija pokušala staviti u isto vozilo, on je pokušao pljunuti napadača, i slučajno pljunuo policajca u civilu, i on je uhićen i u istoj policijskom vozilu s nasilnikom priveden na policiju. Stavljen je u ćeliju s napadačima na skup i drugim homofobičnim osobama koje je policija preventivno privela. Bio je maltretiran i završio u psihijatrijskoj bolnici gdje je smiren sedativima. Idući dan, u nedjelju, je proveden pred suca za prekršaje koji ga ja zbog vrijeđanja policajca osudio na godinu dana uvjetno ili dvadeset dana zatvora.

Samo mjesto okupljanja bilo je primjereno osigurano, ali se, iz niza napada koji su uslijedili, pokazalo da policija nije preventivno djelovala u širem centru grada, a zakazala je i u interventnom smislu. Postojale su i dojave da skupine mlađih nasilnika spremaju organizirane napade na sudionike skupa nakon razlaza. Ako su takve informacije mogli imati novinari koji su im prilazili, lažno im se predstavljajući kao njihovi simpatizeri, morala ih je imati i policija i u skladu s njima i djelovati.

Od 15.00h do 21.00 dogodilo se najmanje šest napada organiziranih bandi na ukupno 30-40 sudionika/ca koji/e su se kretali/e gradom u manjim skupinama. Bilo je najmanje 12 lakše ozlijeđenih od kojih su dvije osobe bile hospitalizirane. Sve su bile vrijeđane po homofobičnoj osnovi i prepoznavane kao sudionici/e skupa. Mnogi od napadnutih bili su aktivisti i/ili strani državljani, uključujući tri člana Organizacijskog Odbora Zagreb Pride-a. Medije smo izvjestili da su toga dana cijelo poslijepodne gradom vladala nasilničke bande, a ne snage reda.

Nakon jednog od tih napada, kojemu su bili izloženi organizatori skupa i njihovi gosti iz Slovenije, Italije i Njemačke u najstrožem centru grada (gdje su lakše ozlijeđene dvije osobe, a napadnut i gost Pridea, talijanski senator i član talijanske delegacije u skupštini Vijeće Europe Gianpaolo Silvestri) policija je oštećenike odvela u postaju gdje su davanje iskaza čekali u istoj prostoriji s napadačima/cam iz jedne druge skupine, prema našim procjenama osobama koje su posjedovale Molotovljeve koktele (dvije ženske osobe i jedan skinhead). Zamjenik načelnika postaje, Davor Jurjević, tražio je da se slovenski par ne drži preblizu jedan drugog, ne grli ili ne ljubi. Kada ga je jedan od organizatora Zagreb Pridea, Franko Dota, zamolio da se predstavi i upozorio na diskriminatorno ponašanje najavivši mu da će biti prijavljen, odveden je u prostoriju za razgovore gdje su uzeti njegovi podaci te mu je rečeno da može biti prijavljen zbog klevete, vrijeđanja službene osobe i vrijeđanja moralnih osjećaja građana. Od Marka Jurčića se također tražilo da intervenira i upozori sve prisutne oko „pravila ponašanja“, na što je odgovorio da je to apsolutno neprihvatljivo. U međuvremenu je došlo do verbalnog sukoba između slovenskog, napadnutog i ozlijeđenog aktivista Mitje Blažiča i policijskog inspektora koji nije htio njegove usmene primjedbe uvrstiti u dokument iskaza oštećenoga.

Zadnja dojava o napadu stigla je oko 20.30 sati kada su jedan švedski i jedan nizozemski državljanin iz stana u kojemu su boravili krenuli na drugu stranu ceste do trgovine. Skupina nasilnika ih je prepoznala iz tramvaja, izašla i napala. Mladići su zadobili ozljede po glavi te uspjeli pobjeći u stan, a policiji je trebalo oko pola sata da dođe na mjesto napada.

Oko 23.00 sata u Draškovićevoj ulici u centru grada, nedaleko sjedišta navijačke skupne Bad Blue Boys (BBB), kluba Dinamo Zagreb, više svjedoka, uključujući i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, primijetilo je skupinu od 50-70 navijača koji su lupali o bubnjeve i pjevali Ubi pedera! Pedere u okove!.

Incidenti su nastavljeni i idućih dana. Jedan od organizatora, Franko Dota, dobio je tri prijeteće sms poruke, a u utorak 10. srpnja oko 20 sati, bio prepoznat i napadnut od strane 3-4 osobe koje su izašle iz prostorija BBB-a, Udruge navijača kluba Dinamo. Sa srijede na četvrtak u jednoj ulici u širem centru grada napadnut je gay aktivist i sudionik Pridea Viktor Zahtila. Oba slučaja izravno su povezena s Prideom jer su obojica vrijeđana po homofobičnoj osnovi, a Zahtili su u pogrdnom kontekst spominjali i Pride.

OOZP i LGBTIQ koordinacija Hrvatske tražili su između ostalog od Predsjednika Republike i Vlade da nedvosmislen osude napade i imenuju ih zločinima iz mržnje i homofobičnim napadima. Do sada, nitko od njih to nije učinio.

Za Zagreb Pride:

Franko Dota, Jelena Poštić i Marko Jurčić