Zagreb Pride 2007., uz logističku podršku Queer Zagreba, održat će se u Zagrebu od 4. do 7. srpnja, a Povorka ponosa i javni skup s koncertom organizira se za subotu 7. srpnja. Za ovu godinu želimo najaviti novi i drugačiji Pride u više vidova. Uz bogat program i aktivno sudjelovanje drugih LGBTIQ grupa iz Hrvatske i regije, novost su i nova ruta Povorke koja će krenuti s Trga maršala Tita, a završiti, nakon prolaska Trgom bana Jelačića, na „Cvjetnom trgu“, dakle, prvi put u pravom centru grada na politički i društveno simboličkom mjestu “javnosti” i vidljivosti. Naime, VIDLJIVOST LGBTIQ osoba, “zauzimanje” javnog prostora, tema je Zagreb Pridea 2007.
Smatramo da je vidljivost u javnom prostoru jedan od presudnih trenutaka osnaživanja nas kao LGBTIQ populacije, način na koji se javnostima na simboličan i konkretan način šalje poruka o našemu postojanju i javno i transparentno iskazuju potrebe i zalaganje za prava mnogih osoba u našoj zemlji. Istodobno se odašilje poruka tolerancije, poštivanja različitosti, međusobnog uvažavanja i poštivanja.

Premda će mnogi reći da je u zadnjih 5-6 godina vidljivost LGBTIQ osoba veća no prije, to je samo privid. Naime, medijska slika, premda uglavnom pozitivna, okreće se oko koncepta “gej je ok” ili, još gore, “biti gej je zabavno ili pomodno”. Mi nismo ni “ok”, ni “zabavni i pomodni”. Građani i građanke smo ove zemlje koji se ne žele ni na koji način pretvarati žrtvama ili svoj identitet prikazivati kao nešto pomodno. Takva vidljivost nije ono što nas u prvom redu zanima i nije ono što uistinu pridonosi punoj ravnopravnosti. Mi želimo biti vidljivi/e i u našim svakodnevnim životnim situacijama i praksama, želimo da se nikome ne pripisuje i podrazumijeva njegova ili njezina heteroseksualnost, da se na ulici držimo za ruke, da se poljubimo u najobičnijem kafiću, da kod kuće, na nedjeljni ručak, bez ustezanja dovedemo partnera ili partnericu. Jedan od načina da to ostvarimo je i “zauzimanje” grada i njegovih javnih prostora, njegovog neuralgičnog mjesta, špice i „Cvjetnog trga“ koja jest i simbolizira javnost Zagreba.

Vrijednosti koje Zagreb Pride promiče su: jednakost, ravnopravnost i različitost, mirotvorstvo i antimilitarizam, očuvanje prirode i laicizam, one proizlaze iz queer-feminističke platforme koja svoje politike nalazi u feminizmu, borbi protiv homo/bi/transfobije i LGBTIQ pokretu, protivljenju svih oblika nasilja prema životinjama, te zelenoj i mirovnoj politici.

Smatramo da je sloboda okupljanja jedna je od najviših vrednota u zemljama liberalne demokracije i naše ustavno pravo.

Ipak, proteklih godina na Prideu je došlo do nekih ograničenja prava na slobodno okupljanje i na slobodu govora i izražavanja, prvenstveno od strane policije.

Odabirom novog mjesta održavanja središnjeg programa, nove rute Povorke ponosa i nove politike, želimo otežati izolaciju koja nam je do sada bila nametnuta ogradama na Zrinjevcu i učiniti još jedan snažan korak prema vidljivosti LGBTIQ osoba.

Najznačajnije aktivnosti tijekom Zagreb Pridea su:

emitiranje dokumentarnih filmova Pride i trans tematike
okrugli stol na temu „Vidljivost – pravo na javnost″
bogati kulturno – umjetnički program koji uključuje izvođače/ice i osobe iz Hrvatske i inozemstva
Pride povorka
Party povodom pet godina aktivizma u organizaciji Gay.hr portala

Međunarodni dani ponosa (Pride manifestacije)

Povorke ponosa se od 1969. održavaju u mnogim zemljama svijeta, pod različitim imenima, no najčešće kao Pride ili Christopher Street Day (CSD). Te godine desio se sukob demonstranata i policije prilikom racije u baru The Stonewall Inn u Greenwich Villageu, u New Yorku, u ulici Chrisopher, u noći s 27. na 28. lipnja 1969. godine i smatra se početkom suvremenog pokreta za ostvarivanje prava, u početku lezbijki i gejeva. Dio gostiju koji je odstupao od rodnih stereotipa (transvestiti i butch lezbijke) i osoblje tog gej bara odbili su mirno podnositi policijsko nasilje prilikom čestih racija, te su se oduprli policajcima koji su ih pokušavali privesti. Transvestitima, lezbijkama i gejevima, pripadnicima/cama radničke klase, koji su sada prvi put zajedno nastupili/e protiv represije, pridružili su se i pripadnice/i antiratnog pokreta, pokreta za prava Afroameričke populacije i žena, lijevih političkih strujanja, te se ovaj incident pretvorio u sedmodnevne ulične demonstracije protiv diskriminacije lezbijki i gejeva, ali i diskriminacije i policijske opresije uopće.

Te godine osnovana je cijela nova generacija, identificirajući se riječju “gej”, što je uz seksualne orijentacije (homo-bi-seksualan/a) značilo i radikalno novu osnovu samoidentifikacije u smislu otvorenog političkog aktivizma. Najveći dio LGB(TIQ) aktivizma danas smatra se nastavkom ovoga pokreta – kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Tom povorkom mi, LGBTIQ osobe, slavimo naš ponos i ukazujemo na naše postojanje, ali i upozoravamo na diskriminaciju s kojom smo suočene/i i na nama specifične probleme – nevidljivost, neprihvaćanje, nasilje, uskraćivanje osnovnih građanskih i ljudskih prava.

Prvi Zagreb Pride dogodio se 29.lipnja 2002. godine kojim se željelo upozoriti javnost na sustavnu diskriminaciju i kršenje naših ljudskih prava Hrvatskoj. Po prvi puta smo mi, LGBTIQ osobe, zajednički istupile u javnosti. Usprkos tome što je sama manifestacija bila miroljubivog karaktera, na skup je bačen suzavac, a za vrijeme i poslije manifestacije povrijeđene su i maltretirane 32 osobe. Nikada nitko nije odgovarao za bačeni suzavac. Otada, ipak, imamo mirne i uspješne organizacije Zagreb Pridea, što se nažalost ne može reći i za naše svakodnevne živote.

Za OOZP:Ana Piponska, Marko Jurčić, Franko Dota i Jelena Poštić

Uz Zagreb Pride 2007 stoje:

Queer Zagreb (Zagreb)
inQueerzicija – nova gej scena (Zagreb)
Queerilica (Zagreb)
Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina (Zagreb)
LORI (Rijeka)
Inicijativa Queer (Zadar)
Ženska soba (Zagreb)
kugA – Kulturno-Ulična Gej Akcija (Zagreb)
Miks (Zagreb)
Centar za mirovne studije – CMS (Zagreb)
ZaMir (Zagreb)
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (Zagreb)
Mreža mladih Hrvatske
Direktna akcija Zadar (Zadar)
Neo AFŽ (Zagreb)
Multimedijalni institut (Zagreb)
Labin Art Express (Labin)
BAD.co (Zagreb)
Volonterski centar Zagreb

Društvo za integracijo homoseksualnosti –DIH (Ljubljana, Slovenija)
Lambda – Centar za promociju i unapređenje LGBT ljudskih prava i queer kulture (Niš i Kragujevac, Srbija)
MASSO- Makedonska Asocijacija za Slobodna Seksualna Orientacija (Skopje, Makedonija)
Udruženje Q promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)
ACCEPT (Bukurešt, Rumunjska)
Christopher Street Day Zürich 2007 (Zürich, Švicarska)
GayFest 2007 (Bukurešt, Rumunjska)
Ljubljana Pride 2007 (Ljubljana, Slovenija)

Kontakt: info@zagreb-pride.net

www.zagreb-pride.net

www.myspace.com/zagrebpride