Tijekom rasprave o izvještaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Karmela Caparin (HDZ) izjavila je da diskriminacije na području rada i zapošljavanja ima više nego ranijih godina, a uzrok toga je nedovoljno vidljiv rad Pravobraniteljice u javnosti.
Ženska mreža Hrvatske ovu izjavu ocjenjuje neutemeljenom. Smatramo da se radi o stvaranju dimne zavjese u predizbornoj godini, odnosno pokušaju da se na lak način odbaci odgovornost vladajuće stranke za položaj žena i prokaže jedna institucija za složeni problem duboko ukorijenjen u svaku društvenu poru.
Zastupnik Franjo Arapović, koji je ustvrdio da seoske žene nisu diskriminirane te da ih svi ukućani moraju slušati, na tragu je iste politike koja nastoji položaj žena prikazati anegdotama, medijski privlačnim ukazivanjem na proizvoljno prozvane krivce, te deklaratornim izjavama bez pokrića u stvarnim mjerama i politikama.

Ukazujemo na činjenicu da su za strategiju gospodarskog razvoja, prijedloge zakonskih i ostalih akata, Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova te mjere i politike kojima se poboljšava primjena i praćenje propisa odgovorni Vlada RH i njezine stručne službe.

Ukazujemo na činjenicu da Hrvatska nema strategiju gospodarskog razvoja, da je 2006. godina protekla bez važeće Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, da Republika Hrvatska nije ratificirala Konvenciju 183. Međunarodne organizacije rada o zaštiti materinstva na radnom mjestu te da je zakonodavstvo koje regulira ravnopravnost spolova deklarativno i bez sankcija.

Pravobraniteljstvo kao kontrolni mehanizam nije nadležno niti odgovorno niti za jedno od ovih područja, a niti za većinu primjedbi koje su uputili zastupnici i zastupnice HDZ i HSP. Smatramo krajnje zabrinjavajućim da pripadnici parlamentarne većine imaju tako malo inhibicija da pokažu svoju neupućenost o naravi institucije o čijem izvješću trebaju donijeti sud i da takvom lakoćom odbacuju svoju odgovornost i odgovornost svoje vlade za politiku ravnopravnosti spolova.

Bojana Genov,
koordinatorica Ženske mreže Hrvatske