Zbog nepozivanja na Konferenciju o ravnopravnosti spolova koju organizira Ured za ravnopravnost spolova, Ženska mreža Hrvatske uputila je pismo Uredu.
Poštovana,

obraćamo Vam se vezano za Konferenciju o ravnopravnosti spolova u organizaciji Vašeg ureda koja će se održati 31. svibnja 2007. godine.

Ženska mreža Hrvatske je feministička politička mreža koja se sastoji od 48 ženskih organizacija iz cijele Hrvatske. Jedna od glavnih aktivnosti Ženske mreže Hrvatske je javno zagovaranje, koje uključuje i podizanje javne svijesti o nacionalnim i međunarodnim politikama i zakonodavstvu u području ravnopravnosti spolova.

Iako su pojedine članice Ženske mreže Hrvatske dobile poziv na navedenu Konferenciju o ravnopravnosti spolova, Ženska mreža Hrvatske nije dobila poziv na navedenu konferenciju u organizaciji Vašeg ureda, te ovim putem želimo ukazati na taj propust, odnosno na moguće tumačenje poruke koju je ured Vlade RH na takav način, vjerujemo nehotimice, odaslao.

Naime, ignoriranje i isključivanje iz suradnje najveće političke mreže nevladinih organizacija u državi, dok se u isto vrijeme na suradnju pozivaju individualne udruge, može se protumačiti kao nepodržavanje udruživanja ženskih organizacija u mreže u kojima nalaze veću političku snagu i međusobnu podršku. Kada takvu poruku šalje Vlada, odnosno njen Ured koji je upravo zadužen za tematiku ravnopravnosti spolova, onda je ta poruka još opasnija.

Stoga Vas molimo da se očitujete o razlozima isključivanja Ženske mreže Hrvatske kao posebnog subjekta s Konferencije o ravnopravnosti spolova u organizaciji Vašeg ureda, ukoliko se ne radi o nehotimičnom propustu.

Mada nam je iz primjera prethodne suradnje poznat Vaš pozitivan stav na temu udruživanja ženskih udruga u mreže i važnosti takvih mreža za promicanje politike ravnopravnosti spolova, kao i važnosti ženske suradnje općenito, bilo bi nam drago da nam dostavite svoje stavove o takvom udruživanju.

Molimo Vas da uključite Žensku mrežu Hrvatske u Konferenciju o ravnopravnosti spolova, kao i sve buduće aktivnosti Ureda usmjerene na suradnju s nevladinim organizacijama u područjima aktivnosti Ženske mreže Hrvatske.

Srdačno Vas pozdravljam
za Žensku mrežu Hrvatske (izuzev udruga Ženska grupa KORAK Karlovac i SOS Ženska pomoć sada)

Sanja Juras