Nevladine organizacije (u potpisu) iz cijele Hrvatske izražavaju svoju zabrinutost zbog izjave predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika hrvatske Vlade kako Vlada RH ne namjerava raspisati referendum o ulasku u NATO savez te zbog dosadašnje provedbe kampanje za ulazak Hrvatske u NATO savez.

Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Ivo Sanader
Predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks
Političke stranke
Mediji

22.ožujak 2007. godine

OTVORENO PISMO NEVLADINIH ORGANIZACIJA
– povodom najave predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa i predsjednika Vlade, Ive Sanadera kako Vlada ne namjerava raspisati referendum o ulasku u NATO savez
– povodom provedbe komunikacijske strategije Vlade RH za ulazak Hrvatske u NATO savez

Svoju zabrinutost izražavamo zbog slijedećeg:

Vlada RH do sada nije otvarala javni dijalog s građanima RH o pristupanju Hrvatske NATO savezu, unatoč višegodišnjim pripremama koje provodi s ciljem ulaska u taj savez
Vlada RH nije ponudila potpune i raznovrsne informacije o koristima i troškovima ulaska Hrvatske u NATO savez, kao i o koristima i troškovima neulaska, a koje su pretpostavka za informirano, samostalno i odgovorno odlučivanje građana o ulasku u ovaj savez.
Vlada RH nije radila na razvoju nikakve alternative pristupanja NATO savezu
Vlada RH provodi kampanju koja za glavni cilj ima propagirati ulazak Hrvatske u NATO savez, a ne komunicirati s građanima o prednostima i nedostacima ulaska u NATO savez, što najavljenu strategiju čini strategijom propagande, a ne strategijom nepristranog i objektivnog informiranja i komuniciranja. Također, kroz izjave nekih dužnosnika Vlade RH saznajemo kako Vlada nema ni namjeru govoriti o nedostatcima ulaska u NATO savez.
Najviše nas zabrinjava mišljenja i najave iz Vlade RH, a i predsjednika Hrvatskog sabora, kako za priključivanje Hrvatske NATO savezu neće biti potrebno provesti referendum, odnosno da nemaju namjeru provesti referendum.

S obzirom na gore navedene uočene pojave, smatramo kako Vlada Republike Hrvatske ima dužnost i odgovornost:
Čim prije pripremiti i predstaviti građanima potpune, točne i nepristrane informacije o koristima i troškovima ulaska i neulaska RH u NATO savez; s tim u vezi, Vlada bi trebala sastaviti komunikacijsku strategiju koja bi nalaze analize o koristima i troškovima približila javnosti
Nakon provedbe navedene komunikacijske strategije, pozivamo zastupnike Hrvatskog sabora, Predsjednika Republike i Vladu RH, da u skladu sa člankom 86. Ustava RH, raspišu referendum o ulasku Hrvatske u NATO savez

Nevladine organizacije u Hrvatskoj pozivaju Hrvatski Sabor, Predsjednika Republike, Vladu RH te političke stranke da pokažu kako vlast u Republici Hrvatskoj zaista pripada i proizlazi iz naroda, te kako građani imaju pravo biti pitani i reći svoje mišljenje o jednoj tako važnoj i ozbiljnoj stvari kao što je ulazak Hrvatske u NATO savez. Na ovaj način institucije Republike Hrvatske će pokazati kako vjeruju da su građani kompetentni i vrijedni donositi ovako velike odluke, te će ujedno učiniti veliki korak u jačanju povjerenja između građana i njihovih izabranih predstavnika.
Nastupajući u dobroj vjeri, nevladine organizacije do sada nisu puno izlazile u javnost vezano uz ovu temu. Međutim, s obzirom da Vlada RH nije prepoznala svoju dužnost i odgovornost da građanima ponudi objektivne informacije vezane uz pristupanje Hrvatske NATO savezu i ne namjerava provesti referendum, nevladine organizacije će se organizirati i učiniti slijedeće:

javno istupati i kritički se osvrtati na informacije i stavove koje građanima nudi Vlada RH
ponuditi građanima različite informacije vezane uz prednosti i nedostatke ulaska Hrvatske u NATO savez
pozivati građane da otvoreno iskažu svoje neslaganje s ovakvim stavom Vlade RH prema svojim građanima
u slučaju nepristanka Vlade, Sabora i Predsjednika RH da raspišu referendum, razmotriti mogućnost organiziranja pravovremenog prikupljanje potpisa za peticiju za raspisivanje referenduma.

U ime nevladinih organizacija,

Gordan Bosanac,
Centar za mirovne studije, Zagreb

Nikolina Svalina,