DEVE su lgbt…i friendly  Kulturni centar iz Beograda, osnovane 2000. godine.  Rad se zasniva na problematizovanju  bazicnih distinktivnih kategorija medju ljudima kao sto su na primer: pol, rod, rodni identitet, seksualne orijentacije itd.
Uglavnom putem razlicitih eksperimentalnih i istrazivackih,  drustveno angazovanih, kulturnih i umetnickih programa kojima nastojimo da istaknemo sto vise pozitivnih strana ovakve egzistencije, kao i njenu  utemeljenost u proslosti. Takodje smo fokusirani na razvoj svih zivotnih aspekata i afirmaciju lgbt osoba, imajuci u vidu  jaku drustvenu stigmu koja im umanjuje  sanse. Podizanje svesti  u lgbt zajednici i diskutovanje o ljudskim pravima i obavezama koja idu uz borbu za integraciju u sistem; kao i mogucnosti uticaja na menjanje, nesavrsenog, sistema, zbog cega  subverzivni potencijal ovog i slicnih pitanja  cesto moze biti zloupotrebljen.
 
Cilj edukativnog programa DEVA, koji se sastoji iz objavljivanja tekstova i predavanja, je da omoguci razumevanje lgbt pitanja, koje bi trebalo da balansira predrasude i predhodi drustvenom prihvatanju, kao i  da podstice postovanje razlika u samoj lgbt zajednici. Kao i razvijanje svesti o licnoj odgovornosti svih pojedinaca, bez izuzetka, i  posledicama bilo koje vrste diskriminatorskog postupanja.
Deve su pocele svoj rad aprila 2002.godine Lesbian connexion/s internacionalnom izlozbom fotografija 01. IV u CZKD-u -Beograd. Trenutno radimo web monografiju Lesbian connexion/s koja predstavlja preko sedamdeset lezbejki autorki iz sveta, koje su svojim fotografijama ovekovecile sirok dijapazon manifestacija lezbejske egzistencije. Monografija se moze videti na nasem sajtu www.deve.org.yu , a uskoro ce  moci da se naruci i na  CD-u.  
 
Prvu lgbt umetnicku koloniju smo organizovali 2003. godine. Na koloniji je  iniciran i koncipiran nas novi program GENDERFREE, u kome su se autori iz svojih perspektiva poigravali rodom, kroz razlicite vidove vizuelne umetnosti. Izvedena su tri autorska dela:  
-Objekat-instalacija Pojas, autorke Gabrijele.
-Performans Cekajuci, po modernoj Nō drami Jukija Misime Handjo, autora Sinise Ilica, Bojana Djordjeva I Sene Djorovic
-Video rad Cocoon/Caura, autorke Vede.
Program Afirmacija se sastoji od prikupljanja artistickih radova za umetnicku kolekciju, kreativnih sesija, prezentacije autorki I autora na nasem sajtu, i podrzavanje  autenticnog autorskog angazovanja, prezentacija istih itd.
 
Dominantna delatnost DEVA svakako su programi koji se ticu knjizevnosti. Pored biblioteke namenjene nasim korisnicima, razvijamo izdavacku delatnost i distribuiramo knjige koje su zanimljive nasoj citalackoj publici a do kojih nije lako doci. U ediciji DEVE, do sada su objavljeni sledeci naslovi:
– Netocka Nezvanova, F.M.Dostojevski
  Prica o bliskom prijateljstvu dve devojcice  iz razlicitih staleza.
– Afterglow/odsjaj, Lena Spite- u sklopu projekta  Pravo na izraz
  Prva objavljena zbirka poezije mlade, talentovane autorke iz Zagreba.
– Amazonke, G.K. Roteri-u sklopu velikog projekta Amazonke.
 Knjiga koja iz kulturno-istorijske, socioloske I antropoloske perspektive belezi postojanje amazonki,  matrijarhata i zenskog udruzivanja.
 
 
U pripremi je i knjiga:
-Kako se orijentisemo? –Studija o seksualnoj orijentaciji
Prva autorska knjiga o seksualnoj orijentaciji na nasim prostorima. Iz seksoloske i teoretske perspektive razjasnjava pojam i vrste seksualne orijentacije. Produkt je lokalne, regionalne i internacionalne saradnje grupe autorki i autora.
 
Vise o radu DEVA mozete naci na: http://www.deve.org.yu
e-mail: devebgd@yahoo.com