Izjava Pravnog tima Iskoraka i Kontre povodom rasprave o Zakonu o registriranom partnerstvu u Saboru RH

Dvije godine nakon izglasavanja Zakona o istospolnim zajednicama, Pravni tim Iskoraka i Kontre, obratio se ponovo nadležnim državnim institucijama kako bismo zatražile/i ukidanje diskriminacije istospolnih parova kroz hrvatsko zakonodavstvo. U protekle dvije godine pokazalo se da Zakon o istospolnim zajednicama egzistira na čisto deklarativnoj razini i ne može pružiti istospolnim parovima ona prava zbog kojih je izrađen.

Zakon je sam sebi protivan jer s jedne strane kroz čl.21. st.1. zabranjuje diskriminaciju na osnovi istospolne zajednice, te činjenice homoseksualne orijentacije, a s druge strane uvodi upravo takvu  diskriminaciju kroz uzak, gotovo nepostojeći opseg prava koja pruža istospolnim partnerima/cama. Od kada je Zakon donesen, Pravni tim Iskoraka i Kontre zaprimio je brojne pozive osoba koje žive u istospolnim zajednicama s upitima koja prava mogu ostvariti. Teško nam je bilo objasniti osobama koje su nam se javljale, da samo zato jer su njihove/i partnerice/i osobe istog spola, nemaju praktički nikakvih prava; ne mogu podizati zajedničke kredite, imati socijalno ili zdravstveno osiguranje po partneru/ici, posjetiti partnera/icu na odjelu intenzivne njege ili da ne mogu naslijediti stan ili kuću u kojoj su živjeli sa preminulim partnerom/icom. Čak ono pravo na podjelu zajedničke stečevine koje imaju, mogu ostvariti samo ako dokažu da su živjeli zajedno. Dakle, nakon godina dokazivanja društvu da su «normalni» i sada moraju nekome dokazivati da je njihova zajednica zaista postojala. Vodeći se upravo ovakvim životnim primjerima izradile/i smo prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu, kojeg su zastupnici Banac i Lučin predložili u Saboru, a kojeg je usvojio i Odbor za ravnopravnost spolova Sabora RH, koji je imenovan matičnim odborom za ovaj zakon.   
Još jednom naglašavamo da prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu predstavlja izravnu diskriminaciju djeteta čiji je roditelj/ica stupio u registrirano partnerstvo s osobom istog spola. Dijete koje odgajaju registrirane/i partneri/ce neće moći biti posvojeno od strane registriranog/e partnera/ica svog/svoje oca/majke, pa će mu s obzirom na to biti uskraćena prava i dužnosti koja imaju bračni drugovi i heteroseksualni/e registrirani/e partneri/ce prema djeci svojih bračnih drugova ili registriranih partnera/ica. To se posebno odnosi na pravo nasljeđivanja koje prema Zakonu o nasljeđivanju ne pripada izravno pastorku, već da bi se to pravo ostvarilo je potrebno izvršiti posvojenje djeteta. Ipak, takav prijedlog smo uključile/i uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju, te ga podržavamo kao slijedeći privremeni korak naprijed u smanjivanju diskriminacije istospolnih parova.

Pozivajući se na brojna načela iz međunarodnog javnog prava i ukazujući na prisutnost homofobije u zemljama članicama, Europski parlament dao je 18. siječnja ove godine još jedan, prilično jasan znak, da neće tolerirati homofobiju unutar svojih granica. Tako je donesena Rezolucija o homofobiji u EU, P6_TA-PROV(2006)0018. Smatramo da je prije svega bitno naglasiti kako usvojena Rezolucija u točki 11: „Zahtjeva od zemalja članica  da usvoje zakonodavstvo kojim se prekida diskriminacija koju trpe istospolni partneri u području nasljeđivanja, imovinskih odnosa,  najma, mirovinskog osiguranja, poreznog sustava, socijalne sigurnosti i dr.“ Dakle, zahtjeva od zemalja članica da osigura svojim građanima/kama upravo ona prava, koja sadrži i prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu.  Kada bi Hrvatska, koja teži ulasku u Europsku uniju, sada bila zemlja članica, mogla bi očekivati ozbiljne sankcije od strane Europske Unije, ako bi odbila prihvatiti prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu, te bi morala pravdati Europskoj komisiji i Parlamentu, na koji način namjerava osigurati navedena prava istospolnim partnerima/cama.

Sanja Juras i Kristijan Grđan, za Pravni tim Iskoraka i Kontre