Zagreb, 24. svibnja 2006.

Poštovani,

Pravni tim Iskoraka i Kontre poziva Vas na konferenciju za novinare i novinarke u vezi podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu RH za rješavanje sukoba nadležnosti između tijela državne uprave, pravobraniteljstva za djecu, pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova i Pravnog fakulteta u Zagrebu, a po predmetu statusa programa cjelovitog spolnog odgoja Teen STAR.


Naime, dana 20. siječnja 2006. godine zaprimili smo očitovanje Ministarstva znanosti obrazovanja i športa u kojem se navodi da nije bilo razloga da oba ureda pravobraniteljica preispituju program Teen STAR kad je on već dobio pozitivno mišljenje Zavoda za školstvo RH. Nadalje, resorno ministarstvo utvrdilo je kako je udruga Teen STAR pribavila mišljenje prof. dr. Dubravke Hrabar s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu da je predmetni program u skladu sa zakonom, što je protivno utvrđenjima pravobraniteljica.

Držimo kako resorno ministarstvo negira nadležnost ureda pravobraniteljica kada tvrdi da nije bilo potrebno da pravobraniteljice preispituju program kad je o njemu pozitivno mišljenje već dao Zavod za školstvo. S druge strane, resorno ministarstvo ne može proglasiti nadležnim Pravni fakultet u Zagrebu za donošenje mišljenja o usklađenosti programa Teen STAR, jer je stvarno nadležan Zavod za školstvo RH. Tim više što prof. dr. Dubravka Hrabar nije mogla dati nepristrano mišljenje kada ju je za isto angažirala sama udruga Teen STAR.

Konferencija za novinare i novinarke održat će se 25. svibnja 2006. s početkom u 11:00 ispred zgrade Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Veselimo se Vašem dolasku!

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,
koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina